Sony zvýšila odhad straty na 130 miliárd jenov

01.05.2014 Celý región

Tokio 1. mája (TASR) - Japonská spoločnosť Sony opäť zhoršila prognózu, čo sa týka výsledkov za nedávno skončený finančný rok 2013/2014, pričom predpokladá stratu takmer o pätinu vyššiu, než očakávala pred troma mesiacmi. Dôvodom sú zvýšené náklady oproti pôvodným odhadom, najmä v súvislosti s predávanou divíziou osobných počítačov. Informovala o tom agentúra DPA.

Firma oznámila, že za finančný rok 2013/2014, ktorý sa skončil v marci, očakáva stratu 130 miliárd jenov (915,04 milióna eur). Ešte vo februári predpokladala jej hodnotu na úrovni asi 110 miliárd jenov.

Spoločnosť očakáva vyššie ako pôvodne odhadované náklady, pričom veľkou mierou sa na tom podieľajú náklady súvisiace s predajom stratovej divízie osobných počítačov Vaio. Ich hodnota bude podľa Sony vyššia o 30 miliárd jenov. Ešte vo februári Sony uviedla, že túto divíziu v rámci procesu reštrukturalizácie predá a viac sa plánuje sústrediť na trh s inteligentnými telefónmi.

Spoločnosť zároveň zhoršila aj výhľad prevádzkového zisku. Ten by mal dosiahnuť za skončený finančný rok iba 26 miliárd jenov, zatiaľ čo vo februári ešte predpokladala zisk na úrovni 80 miliárd jenov. Tržby by sa, naopak, mali mierne zvýšiť na 7,77 bilióna jenov oproti februárovej prognóze na úrovni 7,7 bilióna jenov. Celkové hospodárske výsledky zverejní spoločnosť 14. mája.
 

Vyberte región